13/12/2014
POST TRAVMATİK STRES BOZUKLUĞU (PTSD)
TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU
(TSSB)
Öncelikle bir olaya travma diyebilmeniz için ; bizzat deneyimlediğimiz , şahitlik ettiğimiz veya yüzleştiğimiz , gerçek tehditler , ölümler , ciddi yaralanmalar veya fiziksel bütünlüğümüzü tehdit eden durumlar olmalıdır . Ayrıca kişi bu olayda aşırı/yoğun korku , dehşet ve çaresizlik hislerini yoğun bir şekilde hissetmiş olmalıdır . Bu tarz trajedilerden sonra hissedilen uzun veya kısa süreli (günlük hayatı etkileyen) duygu durum bozukluklarımız Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olarak adlandırılır . Burada genelde travmalar ani/beklenmedik anda meydana gelmiştir . Örneğin; bir yakınımızı uzun bir hastalık sürecinden sonra kaybetmek yerine , aniden bir trafik kazasında kaybetmek TSSB'yi daha çok tetikleyebilir .
TSSB'ye neden olabilecek olaylara örnek verecek olursak;
- Doğal afetler (deprem,sel,yangın)
- İnsan tarafından yapılan travmalar (savaş,işkence,tecavüz)
- Ağır kazalar (iş,trafik)
- Ani ölümler
- Ciddi ölümcül hastalıklar
Bunlar ve bunlara benzer ruhsal travmaya neden olabilecek olaylar çok yaygındır . Araştırmalara göre her iki kişiden biri bu tür olarları hayatında en az bir kere tecrübe etmiştir . Tabiki herkes bu tarz travmalardan sonra TSSB'den muzdarip olacak diye kesin bir yargı yoktur , fakat daha önce depresyon , anksiyete bozukluğu , OCD ... gibi bir psikolojik rahatsızlığı olan yada geçmişinde psikolojik bir rahatsızlık geçirip atlatmış olan , fobileri olan , yapı olarak karamsar hassas bir yapıya sahip olan insanların yaşadıkları ruhsal bir travma sonrası TSSB geliştirmeleri diğer insanlara oranla daha muhtemeldir .
Yaşanan ruhsal travmadan sonra gözlemlenen yaygın semptomlar şunlardır ;
- Uykusuzluk (yatağa yattığında uyuyamama veya aniden uyanma)
- Kabuslar (olayla ilgili sürekli tekrar eden benzer rüyalar görme , çocuklarda bu rüyalar konuyla alakalı olmayabilir)
- Flash back ; yani olayla ilgili anıların elinizde olmadan rahatsız edici bir şekilde aniden imgelerle , seslerle hatırlanması .
- Hypervigilance ; Sürekli olarak olayın tekrar edeceği korkusu ve bu yüzden diken üstünde ve rahatsız hissetme . Örneğin ; eve hırsız girmesi veya ailenizden birisinin evine hırsız girmesi sizin travmatik olayınız ise , evde ne zaman ufak bir tık sesi duysanız yerinizden sıçrar ve hırsızın geri geldiğini düşünürsünüz .
- Çabuk sinirlenme , öfke kontrolünü yitirme ve geleceğe dair plan yapmaktan kaçınma .
- Yabancılaşma ; kimsenin sizi ve yaşadıklarınızı anlamadığını düşünmeniz ve artık eskisi gibi bir insan olmadığınızı düşünmenizden dolayı yakın çevrenizden uzaklaşmanız .
- Olayı hatırlatan kişiler , nesneler , mekanlar vb. unsurlardan kaçınma /uzak durma gibi semptomlar görülür .
Bu durumda zamana bırakmak bir çözüm değildir , zaman bu korkularınızı ve kaygılarınızı hafifletmez aksine arttırır , yaşanılan olayın etkiside kendiliğinden geçmez ve bir süre sonda siz dahi kendinizi tanıyamazsınız . Bundan dolayı lütfen sizde kendinizde veya yakın çevrenizde bu semptomları görüyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun.
KONUYLA İLGİLİ SORULARINIZ İÇİN ;
0532 158 35 55 7/24 TERAPİ MERKEZİ .